♥ Aurora

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
"You know a dream is like a river, ever changing as it flows. And a dreamer's just a vessel that must follow where it goes. Trying to learn from what's behind you and never knowing what's in store makes each day a constant battle just to stay between the shores. And I will sail my vessel 'til the river runs dry. Like a bird upon the wind, these waters are my sky. I'll never reach my destination if I never try, so I will sail my vessel 'til the river runs dry. Too many times we stand aside and let the water slip away. To what we put off 'til tomorrow has now become today. So don't you sit upon the shore and say you're satisfied. Choose to chance the rapids and dare to dance the tides"

Saturday, August 14, 2010

4th Day Ramadhan ~ Asam Pedas Melaka

السلام عليکم
Entah mengapakah, hatiku bergetaran ahaks, bulan2 puasa ni Yy asyik nak menyanyi je lah. Segaja hiburkan hati yang tak lara sangat ni. Happy2 kan diri yang sedang2 happy. Entah mengapa saat dan ketika ini, mata Yy terbayangkan asam pedas melaka, yang pernah Yy rasa sewaktu Yy pergi bercuti awal tahun lepas. Hihihi haiippp bulan2 puasa leh fikir2 plak pasal makan. Astaghfirullah-al'azim istighfar panjang Yy. Lama lagi waktu berbuka ni, dah fikir pasal makan.

Orang kata, kalau kita suka makan sesuatu, kita kena pandai masak. Malangnya, Yy tak reti nak masak asam pedas, walaupun Yy dah tanya Mama banyak kali, tetap Yy rasa macam tak reti. Atau dengan kata lain, tak yakin. Jadi Yy telah mengoogle cara2 nak masak asam pedas. Insyaallah Yy akan cuba ^_^

Ikhsan dari My Resepi.com

Bahan-bahan ( 1 family... )
3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)

Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
2 ulas bawang putih

Bahan tumis:-
@ 1/2 bawang besar-hiris
@ 1/4 sudu teh biji sawi
@ 1/4 sudu teh halba
@ 2 tangkai daun kari
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato-potong2
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula jika suka

Cara-cara
Panaskan minyak. Tumis bahan tumis. 
Masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
Masukkan air asam jawa dan air. 
Biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
Masukkan garam dan gula, biar hingga masak. 
Hidangkan.

Wahhh sangat mudah walau Yy rasa macam renyah. Heheheh, nak tau renyah tak renyah kena cuba la kan.

P/s Nyummy =D

No comments:

Post a Comment

Comment please ^_^

♥ Aurora Follow3rs